Mummotauti käsitteenä on monipiippuinen juttu. Kun sanon omaavani mummotaudin, niin heti herää kysymys, jotta onko pikkujalkoja näköpiirissä. Traumaattisen unen seurauksena yleensä tuumaan, että ei tarttis ihan heti, kiitos. Näin nimittäin eräänä yönä painajaisen nimeltään mummon naperot. Poika jätti jälkikasvunsa päivähoitoon ja ne oli ihan hirveitä kakaroita. Noitumista, sättimistä, riehumista, ei missään mitään rajaa. Sanoin sitten herättyäni pojalle, jotta itte hoidat sitten jälkikasvus. Pojan ilmehän oli niinkuin öööö.

Nyt mennään sanaleikissä mummotauti, menopaussi, vaihevuodet. Samaan aikaan, kun itse "mummouduin", joku proffa viisaana selvitti vaihevuosien olevan naisen parasta aikaa. Jo juttua lukiessani päätin ostaa nyrkkiraudat, jos tuo ukko sattuisi samalle puolen tietä. Tuo proffa ei vissiinkään ollut tietoinen itkukohtauksista, raivokohtauksista, kuuuuumista aalloista, jatkuvasta vessahumpasta, jne,jne...

Menopaussissa hauskinta on se, että se hiippailee hissun kissun lähelle ja kylmästi pamauttaa kaikki tuntemukset kertalaakista. Yht´äkkiä et voi ymmärtää, minkä takia alat rääkymään, kun joku vaan sanoo sinulle Moi. Yht´äkkiä et kykenekään nukkumaan öitä, kun ruoto on kuin Nicaraguan koski ja laukkaat edestakaisin vessan ja sängyn väliä. Sinulla on joka nurkassa tuulettimia ja yöllä puolisosi uinuu villapaita päällä ikkunat selällään. Kun talvella töissä et enää kestä poskien kuumotusta ja hyökkäät ulos jäisiä rautapylväitä halailemaan. Vielä, kun kuulet jonkun sanovan, että ei ole mitään oireita ja itselläsi mummottuminen alkoi nelikymppisenä. Ärsytyskynnystä ei arvaa kokeilla, v-käyrä kilahtaa just.

Sitten tuli tunne, että hullujenhuoneelle tieni vie. Elämä alkoi häämöttää loppua kohti, määränpäänä maahanpanijaiset tai rovio. Viimeinkin tää kipitti tohtorille ja viisaana kertoi, että en tiiä, mikä vaivaa, oon varmaan ihan hullu. Tohtoria vähän nauratti ja kokeitten perästä pikku kiekollinen hormoonia, virtaa elämään. Ja parin päivän päästä todellakin aurinko näyttäytyi, minä hymyilin.

Jossain vaiheessa ajattelin mennä sukupuolenvaihdokseen, onhan nimeni poika nimeltä Päivi. Arvelutti kuitenkin tuo ikä, kun miehillä alkaa eturauhanen vaivaamaan. Päätin siis pysyä tyttösenä jatkossakin.

Mutta, hyvä professori, joka tiedät naiseudesta ilmeisesti kaiken, naisen parasta aikaa on HORMOONIKIEKKO!!!!