Päivän kuuma peruna on suomalaisen farkun siirtyminen Viroon ommeltavaksi. Tottakai henkilöstön mielentila on matala eikä julkisuus tai julkisuuden vääristynyt kuva ainakaan tunnelmaa nosta. On syntynyt käsitys, että farkkua ei käsitellä Keiteleellä enää ollenkaan. Luettuani lehtien kommenttipalstoja kaikkine älämölöineen, tunsin tarvetta tarttua näppäimistöön ja valaista vähän käsitettä farkun suomalaisuus.VN.jpg

Very Nice tekee hyvin istuvia ja suomalaiseen runkoon ihanteellisesti käypiä pöksyjä. Tuotekehittely on kokonaisuudessaan Suomen kamaralla. Tuotteitten ompelu siirrettiin Viroon jo vuosia sitten ja näin keskitettiin koko tuotemerkin ompeluosuus yhteen paikkaan. VN:n pesu ja viimeistys on taas pelkästään suomalaista eli työllistää monia henkilöitä. Viimeistykseen kuuluu napitus, niittaus, nahkamerkin ompelu, tarkastu, höyrytys ja laputus. Näin ollen suuri osa Very Nice- farkusta on kuin onkin suomalaista työtä. Kun siihen otetaan vielä varastointi, niin prosentti vaan kasvaa.

LC.jpg

Lee Cooperilla on samat kuviot, mutta tällä hetkellä osa ommellaan Suomessa. 

Sitten meillä on Avainlippumerkit eli Basic, Henry, House, jne. jotka ovat sitten kokonaan suomalaista työtä.

Niin ikävää kuin farkun ompelun loppuminen Keiteleellä onkin, ja tunnustan, että itseänikin närästää, niin täytyy muistaa myös eettiset seikat. Työnantajan sivuilta löytyy se tärkein. 

Eettiset ohjeemme edellyttävät meitä ja yhteistyökumppaneitamme toimimaan omien kansallisten lakien ja asetusten mukaisesti koskien myös työntekijöiden työolosuhteisiin, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä seikkoja.

Vaadimme ehdottomana lapsityövoiman kieltämistä, ja että kaikki kumppanimme noudattavat lapsityövoimaan liittyviä lakeja. Yhteistyökumppaniemme on myös minimoitava ympäristövahingot paikallisen turvallisuus- ja ympäristölainsäädännön edellyttämällä tavalla. Eettisten sääntöjen noudattaminen varmistaa sen, että kaikki Masi Companyn yhteistyökumppanit toimivat kansainvälisten, eetisten sääntöjen mukaisesti koko toimitusketjussa raaka-ainetoimittajista jälleenmyyjiin. 

Eli M.A.S.! ei vie töitä Aasian maihin, joissa työntekijöitten riisto on aivan hirvittävää. Kuka tahansa voi tulla kysymään millaiset olot Valgan tytöillä on ja onko työolihin tarvinnut puuttua. Johto käy paikanpäällä säännöllisin väliajoin tyttöjen luona.valga.jpg

Mennäänpä sitten älämölöön, että enpä sitten osta Masin tuotteita, kun farkut siirretään Viroon ja joudutaan irtisanomaan työntekijöitä. 

Jos minä olisin iässä, jossa on mahdollisuus päästä putkeen vielä terveenä, niin ottaisin hyppiin keikkuin vastaan. N.10 on ilmoittanut ryhtyvänsä tähän eli tämä pienentää suurelta osin pihalle laitettavien määrää. Vaikka ei ollakaan Aasiassa, niin ompelutyö urakalla on niin ruotoa raastavaa, että harva ompelija nauttii oikeasta eläkkeestään ilman kipuja.

Ikävä kyllä, pieni osa joutuu miettimään elämäänsä uudelleen, koska tämän alan töitä tuskin Suomesta tulee heti vastaan. Mutta, peräänkuulutan koulutusta, jota on myös aikuiskoulutuksena runsaasti tarjolla. Enkä tarkoita, että nyt joukolla opiskelemaan lähihoitajaksi, tarjontaa on vaikka mihin.

Pointtina "en osta Masilaista" on, että, kun kieltäytyy ostamasta näitä tuotteita omien epäluulojen pohjalta, niin avaa lopuillekin työntekijöille tien kortistoon. Jos ei kauppa käy, niin ei Keiteleellä tarvita muutakaan ja sinne jää kuitenkin iso joukko ahkeria ihmisiä työstämään farkun loppuun.

Kiitos, jos jaksoit lukea tämän vuodatuksen ihan loppuun ja ehkä muutit kantasi ja jatkossakin tykkäät pitää jalassasi Ver Nice- tai LC- farkkuja <3