keitele.jpg

Vielä tänään kuulen ihmettelyjä, jotta mikä ihmeen Keitele? Siis missä on paikka nimeltään Keitele? Keitele on keskellä ei mitään Pielaveden ja Viitasaaren välissä. Keitele tulee hetkeksi tutuksi yritysmaailman uutisoinnista,mutta tavallinen kansalainen harvemmin seuraa näitä uutisia jatkuvasti. Keitele on siis yksinkertaisesti "yrityskylä".

Kun itse aikoinaan vuonna -82 tulin tutustumaan tulevaan työpaikkaani, en ollut ikinä kuullut paikasta Keitele. Asuin sillä hetkellä Lapinlahdella. Hyppäsin linja-autosta ja tuumin, jotta o-ouu. Kyselin paikallisilta mistä kautta pääsen Bluemannin tehtaalle. Vanhempi mieshenkilö opasti ystävällisesti "lähe kävelemmään tuonne takasi päin. Kun niät Esson risteyksen, niin lähe siitä tehtaanmäjelle. Vähä aikoo, ku oot kävellynnä, nii kato vasemmalle. Siellä se luumanni on". 

En siis ole itse "alkuasukas", vaan isännän mukaan Kuopio -Lapinlahti-Keitele-linjalta. En ole edes kovin hyvä selvittämään käsitettä Keitele, koska olen enemmälti oman tien kulkija. Minusta varmaankin tiedetään kuka minä olen. Harvempi tietää mikä tai millainen tää tyyppi on. Mutta koitetaas kuitenkin.

Ihan perustarpeet täällä tyydyttää kaksi ruokakauppaa K-Market Reimari ja Ääs-Market, kuten moni ihanasti ässän vääntää. Asiakaspalvelu on mukavaa ja hyvää ruokaa saa kehitettyä kummankin kaupan tarpeista riittävästi. En tässä vertaile hinta-laatusuhteita, koska jokin maksaa enämpi ja jokin vähempi. Minulle on riittänyt hyvä ruoka ja se maksaa minkä maksaa.

foto.jpg

Foto-Helenan Kello ja Kulta on täynnä ihanuuksia. Naispuoleinen voi alottaa vaikka meikki-ja voidehyllyltä. Sittenpä kaunistautuneena on kiva mennä valitsemaan hehkuviin kasvoihin sopivat korut. Tämähän täytyy myös ikuistaa ja Helena nappaa polaroidin. Vaihtoehtoisesti voi ostaa samalla matkalla kameran.Miespuoleiselle löytyy kelloja, sormuksia ja muita koristeita. Hän voi ikuistaa itsensä sillä vaimon ostamalla kameralla.

Partureita löytyy muutama eli sekin puoli tulee näppärästi hoidettua. Parhaiten itse tunnen Tuijan parturin. Tuijalla on hienoja tempauksia, joista mainittakoon neljän äidin hiuksien laitto ilmatteeksi ja hienot tuli. Yhtään väheksymättä muita, ovat kyllä ammattlaisia alallaan.

Kun tää kiljuu apua kodinkoneasioissa tahi nörttibisneksissä, niin silloin ryntää Sirkeinen apuun. On löytynyt apua ilmanputsarista tietokoneeseen. Jopa silloin, kun isännän nenäkarvat ärsytti, niin Sirkeiseltä löytyi leikkuri siihenkin. Ja se palvelu on sitten niin mukavaa. Sehän siis on yksi meikäläisen lempparikauppa.

Pankki löytyy, se on ihan ehdoton olla olemassa. Vaikka automaatista saa ja verkossa laskut hoituu, niin kyllä siellä pankissa tulee aika-ajoin asioitua. Kun vielä tuntee toisensa, niin asiointi on niin helppoa. Olit sitten kassalla tahi allekirjotat lainapapereita. On käynyt niinkin, että tää dementikko oli automaatilla ja unohti totaalisesti tunnusluvun ja kolme kertaa tää pöllö yritti ja kaikkihan tietää miten siinä kävi, mutta onneksi oli pankki vieressä.

Bensaa ja dieseliä tankataan itsepalveluna niinkuin jokaisessa pikkupitäjässä nykyään. Niin kylällä kuin Lossisaaressa on sitten mahdollisuus masun täyttöön ennen tai jälkeen tankkauksen tai ilman tankkausta, ihan kuin vaan.

 

kirkko.jpg     ortkirkko.jpg

 

Keiteleen kirkko on sitten niin nätti. Siellä vietetään häät, hautajaiset, kastajaiset ja jumalanpalvelukset. Lauletaan joululauluja ja vaikka mitä. Keiteleen kirkko on kunniapaikallaan keskellä kylää. Allekirjoittanut tosin järjesti tahtomisensa kirkon remontin aikaan, kun jotenkin vierasti sitä tilannetta. Vieressähän oli näppärästi seurakuntatalo. Jälkipyykkinä vois sanoa, että ois ollut aika nolo paikka kirkossa, kun isäntä koppas raamatun kouraan ja kesken yritti hippasta poies. Pappi hihkuu, jotta tulisitkos vielä vähän. Ortodoksien kirkko on myös hyvin kaunis, sisällä en ole koskaan vieraillut.

Kirjakaupasta ostetaan kirjotusvälineitä, kirjoja ja saadaan postipalvelut. Seuraavassa ovessa on käynti tehtaanmyymälään. Kun nämä ostokset rasittaa selkää tai niskaa, voi käydä Ismolla ja Matilla hierotuttamassa jumit pois.

Alkoholin anniskelupaikkojen kanssa on ollut vähän huonoa tuuria. Itse en vuosiin ole kaipaillut, nuorena ja kauniina tuli rymyttyä ihan tarpeeksi ja liiankin kanssa. Mutta nostaahan se tietysti jonkin verran katu-uskottavuutta, kun sellainenkin löytyy. Sen viran hoitaa nyttemmin Patakatti. Patakatti on vielä sen verran uusi tulokas, että en ole ennättänyt tutustua. Tervetuloa Keiteleelle!

 pata.jpg

Keitele on siis "yrityskunta", yrittäjäystävällinen kunta. Suurimmat työnantajat ovat kunnan lisäksi saha, Sepa ja Masi. Kuljetuspuoli on myös hyvin edustettuna ja moni kärrääkin teitä pitkin myös sahan ja Sepan tuotteita. Kuljetuspuolelta löytyy esim. Kuljetusliikkeet Keränen, Järveläinen ja Happonen. Lisänä useita yhden tai kahden auton yrityksiä, kuten tuo minun ukkeli, joka ajaa sahan pöllejä.

Ja meillähän on vielä olemassa terveyskeskus. Vielä siksi, kun huonoja kuuluu maailmalta kaikista supistuksista. Itse olen parit kerrat ollut tosi onnellinen, kun päivystys on lähellä. Kerran astuin pikkukoukkuiseen virkkuukoukkuun ja se pirulainen jäi päkiään heilumaan.Arvatkaas sen tuskan määrää. Tohtori katteli välillä akkunasta ulos ja sitä NAURATTI! Toisella kertaa leikin koiran kanssa ja se karvakasa löi päällään leukaperät sijoiltaan ja lääkäriä NAURATTI! Onneks meillä on hyvä Keiteleen Apteekki, niin sieltä saa balsamia haavoille.

Lapset viedään hoitoon Ankkurinappiin. Sieltä he aikanaan aloittavat eskarin. Eskarin jälkeen pienet ovat enemmän tai vähemmän valmiita pomppaamaan eka luokalle Nilakan kouluun. Kun lukutaito karttuu, löytyy vieressä olevasta kirjastosta kirjojen lisäksi kaikkea ihmeellistä ja mukavaa.

Yrityksiä on vaikka kuin lisää, mutta mitä täällä voi harrastaa?

Ihan ensinhän täytyy ehdottomasti mainita allekirjoittaneen intohimoinen toimintapiste eli Leppäselän crossirata. Tää oli sitä alkuun pistämässä, semmoset kohta 10v. luotsannut eteenpäin ja poika ajaa ja se on sitä elämää. Koska kaikki eivät tuosta menosta niin välitä, on mainetta niittänyt Keiteleen kameraseura. Jos taas kuitenkin haluaa vähän jännitystä eloon, voi liittyä ampumaseuraan. Toisaalta mopokerho antaa oman säväyksen. Kansalaisopistolla on viisastumisen mahdollisuus, oppia kädentaitajaksi ja kieliäkin siellä puhutaan. Ehkä kuitenkin se jonkin asteinen vauhti vois olla hyväksi ja siinähän auttaa raviratatoiminta. Junnut pelaa sählyä ihan maineikkaasti. Tiina pitää nuorisotiloja auki ja kävijöitä piisaa. En edes tiedä, mitä kaikkea muuta, kun tuo oma kakara on jo karannut melkein miehen ikään.

puu.jpg

PALJON OLIS VIELÄ KERROTTAVAA, MUTTA ROMAANIN MITTAAN ALKAA VENYÄ TÄMÄ JUTTU. KAUNIS ON TÄMÄ PITÄJÄ, SUOSITTELEN TUTUSTUMAAN!