Minulle ei ole koskaan selvinnyt, mistä tulee tuo tarve tuhota historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Ehkä olen ajatuksiltani jonkin asteen fossiili ja katselen mieluummin kaunista puurakennusta kuin vieressä nököttävää kylmän oloista rivitaloasumusta.

Keiteleellä on ihan keskellä kylää kaksi 1800- luvulla rakennettua ihanaa rakennusta, Pappila ja Väentupa.pappila.jpg

Keiteleen vanha pappila. Kuvaaja Tuija Liunala.

Kuten jokainen huomaa, niin pappila on päässyt pahasti rapistumaan. Jos yleensäkään olisi ollut halua säilyttää tämä kaunis rakennus, niin jo vuosia sitten olisi pitänyt asiaan reagoida.

Nyt voidaan todeta, että on liian kallista korjata, pistetään roviolle.


Keitele on kulttuuripitäjä. Olen sen itsekin todennut ja todeksi havainnut. Kuinka sitten voi olla mahdollista, että kultturelli ja historiikkipitäjä antaa tämän tuhon tapahtua? Minun käsityskykyni mukaan juuri tämän pienen Keiteleen pitäisi näyttää muille pitäjille kuinka historiaa vaalitaan.

v%C3%A4entupa2.jpg

Nyt on purkuvuorossa tuo uljas Väentupa (kuva Tuija Liunala). Väentupa on toiminut pappilan renkitupana, vanhana seurakuntatalona, päiväkoti Muksulana, työttömien kirpputorina. Talo on täynnä kyläläisten elämää, kyläläisten muistoja.

Jonkin verran julmasti sanon, että on aikoinaan ollut typeryyden huipentuma peittää nuo komeat hirret lautavuorauksella. Perheelläni on talo, jossa alakerta hirrestä. Niin kauan, kun sen katon alla köpötän, niin tuota virhettä ei tulla koskaan tekemään.

Miksi sitten tämä purku on saatettu käytäntöön? Ensimmäinen syy on tietysti raha. Rakennus on päästetty niin "huonoon" kuntoon, että on kuulemma liian kallista korjata. Kuten pappilan kohdalla mainitsin, niin aikanaan olisi pitänyt ryhtyä toimeen, jos olisi ollut halua säilyttää tämä arvokas rakennus. Yleiskaavaa on päätetty muuttaa ja siihen yhtälöön ei tämä rakennus sovi. Ilmeisesti keskustasta täytyy saada nykyaikainen, virtaviivainen ja kaikkea sitä.

eskari%20keitele.jpg

Kuva http://keiteleeneskari.blogspot.fi/

Jos kaikki vanha ja arvokas tuhotaan tieltä pois, niin kuinka me saamme tuolle pienelle jälkikasvulle kerrottua Keiteleen historiaa? Kuinka heille pystytään opettamaan arvostusta oman kotiseudun historiasta? Nämä pienet eskarilaiset saavat nyt todeta, että rakennus on mennyt huonoon kuntoon, siitä ei välitetty ja joutaa purkaa pois. Hyvin ikävää tulevan sukupolven kannalta.

Edelleen tunnen olevani jokseenkin fossiilinomainen ajatusmaailmani kanssa, kun minusta nimenomaan nämä rakennukset olisi pitänyt pitää kunnossa ja säilyttää. Keiteleellä liikkuu paljon lomalaisia ja muita matkailijoita. Miten hienoa olisikaan ollut, kun keskellä kylää kulttuuripitäjässä olisi voinut ihailla tällaista historiaa.

Täytyy muistaa aina, kun tuhotaan jotain näin arvokasta....Aika mennyt ei koskaan enää palaa!