Olen onnekas saadessani asua luonnonkauniissa Keiteleen pitäjässä. Täältä löytyy metsiä, järviä, peltoja, joissa asustaa kaikenkarvaisia ja -sulkaisia luontokappaleita. 

Asun järvenrannalla ja saan katsella kaunista auringonnousua vastarannalta ja ilta-auringonlaskua metsän taa. Saan kuunnella aamun hiljaisuudessa oravien kutkutusta, joutsenperheen elämää ja valtavan paljon muita hienoja ääniä

.Sirpa.jpg

Kuva:Sirpa Nuutinen, Keitele

Olen ajatellut viedä joskus vieraani samoilemaan näihin kauniisiin metsiin, ihastuttaville järvenrannoille ja muutenkin nuuhkimaan puhdasta maalaisilmaa. Kohteeksi kävisi hyvinkin vaikka Leppäselkä, joka on täynnä elämää vihreine metsineen ja eläimineen. Vanhalle Leppäselän hiekkamontulle kulkee hyvä tie, joten ihan autollakin pääsee perille asti.

Lähdemme siis tassuttelemaan ja ihmettelemään tätä luontoa. On niin hiljaista ja rauhallista. Yllättäin vieraani ilmeet muuttuvat. Huomaanko hämmennystä, järkytystä vai mitä mahtavat ilmeet kertoa? Ai, se on tuo pläjä

.Tuija1.jpg

Kuva:Tuija Liunala, Keitele

Kerronko vierailleni, että Ympäristölaki ei koske Keitelettä? Että, meillä on kyllä oikein hyvin toimiva Keiteleen Jätehuolto, mutta on helpompaa kipata kamat metsään? Että, me ollaan kait ihan vielä terveitä, vaikka kaikki paska valuu maahan ja sitä kautta pohjaveteen? Että, joo, kyllä me tykätään eläimistä, mutta suljetaan silmämme, kun niillä roikkuu joku potta päässä tai naru kirsussa?

Tuija2.jpg

Kuva:Tuija Liunala, Keitele

Kovasti yritämme saada vieraitteni kanssa kyytiä takaisin, mutta lie automobiililta polttoaine loppu, kun ei liiku, niin ei liiku. Autonomistaja on varmaan hakemassa bentsiiniä, että saa siirrettyä biilinsä omaan pihaansa tai ehkä jopa romunkeräykseen.

Tuija%203.jpg

Kuva:Tuija Liunala, Keitele

Minua siis hävettää ihan kaikkien puolesta nämä näkymät. Kiitos Tuijan, joka skarppina "kamerapoliisina" toi nämä kaikkien "iloksi". Mietitäänpäs vähän tulevaa sukupolvea. Meidän täytyy näyttää hyvää esimerkkiä tulevaisuudelle, jotta myös meidän jälkikasvumme voivat sanoa Luonnonkaunis Keitele.

Jos mieleen tulee tulevaisuudessakin tuhota luontoa, niin muistettavan arvoinen asia on, että kanssaihmisillä on oikeus ilmoittaa asiasta viranomaisille ja se voi tulla kippaajalla kalliimmaksi kuin jätemaksu.

Noudattakaamme yksinkertaista sanomaa: MINKÄ TULLESSAS TUOT, SEN MENNESSÄS VIET!